lunes, 14 de noviembre de 2011

Plantes medicinals

Assecat


Colecta

Una de les maneres amb les que intentem auto gestionar la nostra salut és adquirint coneixements sobre les plantes, i el poder que exerceixen sobre nosaltres. Tants cops nocives, però  molts altres sanador, actuant com a medicina.
Aquesta medicina natural i ancestral, ens proporciona en la majoria dels casos tot el que necessitem per a disposar d'una bona salut, recuperar-nos millor quan ens posem malalts i prevenint enfermetats. 
Durant molt de temps s'ha viscut ignorant i desconeixent aquest art, o fins i tot podriem ben dir ciència, sobretot pel  gran poder de la església catòlica, la qual persiguí i cremà a tot aquell i aquella que disposava d'aquests coneixements, ticant-los d'heretges i condenant-los a cruels morts.A més, de l'aniquilació de innumerables llibres portadors també d'aquests coneixements, gran part irrecuperables.

Des de la meva conciència personal i la nostra col·lectiva,  despertant davant la completa ignorància sobre aquest gran recurs medicinal que ens aporta la natura, com moltes altres ens tornem a interessar per aquest gran regal. Com alternativa a la medicina que ens ofereixen els estats d'aquesta cultura occidental, tornem als orígens, on neix tot. Y tot neix per alguna cosa. Aprofundint en cada planta, en la seva energia, propietats, orígen i altres formes d'ús, tant extern com intern.
Per a ser pràctics i el més sostenibles possibles, comencem recolectant tot allò que per art de màgia creix al bosc i a les terres més pròximes, que contengui propietats medicinals i/o aromàticas. Ens habituems així a les seves temporades, i a aprofitar els recursos existents, que no són pocs. A la nostra disposició podem trobar plantes com ara:

FARIGOLA (Thymus vulgaris)
COLA DE CAVALL (Equisetum arvense)
HIPÈRIC (Hypericum perforatum)
MAJORANA
FONOLL (Foenicum vulgare)
MANZANILLA ROMANA (Anthemis arvense var.romanum)
SANTOLINA
ESPÍGOL (Lavandula spicula)
ORENGA(Baccinum silvestris)
MELILOTUS (Melilotus officinalis)
ZARZAPARRILLA(Smilax aspera)
ESBARCER/ ZARZAMORA(Rubus fructicosus)
MALVA (Malva silvestris)
ORTIGA (Urtica dioica o mayor y urens o menor)

Disposem d'un jardí d'ortiga, que sva sortir naturalment al voltant de la fosa sèptica, fet que demostra la seva capacitat nitròfila. Un cop detectada aquesta planta, hem netejat la zona per a que es pugui expandir millor, ja que aquesta planta es molt apreciada tant per les seves propietats medicinals i culinàries, com per l'elaboració de fertilizants ecològics per als nostres cultius.





L'altre pràctica és sembrar tot allò que necessitem, i que el clima i la terra ens permeti cultivar. Intentem aconseguir les llavors nosaltres mateixos (tasca que, per ara,ens costa d'aconseguir) o comprant-les locals i ecològiques.

CALÉNDULA o MARAVILLA (Caléndula officinalis)
Disposem d'un petit jardí d'aquesta meravillosa planta, que a més de ser decorativa, és excepcionalmente medicinal. El que s'utilitza són les flors, i és una sort, ja que floreix gairebé cada mes, A més, es reprodueix amb gran facilitat, un cop es sequin les flors. El seu ús intern, en infusions, ens ajuda als trastorns d'estòmag i úlceres. En l'ús extern o tòpic, cremes, tisanes o cataplasmes, és antiinflamatori i cicatritzant, per a ferides, però sobretot per a cremades.


És una sort poder disposar d'aquesta planta, la qual reproduïm nosaltres mateixos obtenint les llavors, respectant el calendari biodinàmic. D'aquesta forma també recolectem les seves flors.







No hay comentarios:

Publicar un comentario